Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

De rijkdom van het kind – In gesprek met Sujith Ravindran

Group of Cheerful Rural Indian Children playing in a village in Maharashtra

Waar ik vandaan kom, erkennen we dat onze kinderen gerealiseerde zielen zijn. Geen onderontwikkelde, onrijpe, hulpeloze wezens … maar volledig bewust, volledig op de hoogte van de absolute waarheid van het leven, en volledig gelukkig. Ze hebben misschien een gebrek aan motorische vaardigheden en weten wellicht niet hoe je een smoothie of een sandwich maakt, maar ze hebben dingen waar wij volwassenen altijd van dromen. Eén daarvan is het vermogen om vanuit vertrouwen te leven. Veel te veel volwassenen benaderen het leven vanuit angst. Ze zijn bang dat ze niet de dingen hebben die ze willen hebben. Ze zijn bang voor de negatieve gebeurtenissen die nog moeten gebeuren. Ze vrezen de slechte bedoelingen van anderen, ze vrezen het onbekende, het ongewone… de lijst is lang. Het is als iemand die lijdt aan hoogtevrees en in angst leeft om op een dag op een balkon te gaan staan. Die dag zal misschien nooit komen, maar de dagelijkse angst blijft aanwezig.

Een bijzonder interessant onderzoek

Ik kom in het Noorden en Westen van onze geliefde planeet meer mensen tegen die leven vanuit een  angst dan in het Zuiden en Oosten. Zij leven in de veiligste landen van de planeet, zij hebben sociale zekerheid, zij hebben de rechtsstaat, overvloed aan materiële middelen, maar zij leven in angst. Ze zijn voortdurend bezig met het plannen van dingen die mis kunnen gaan. Ze sluiten verzekeringen af voor alle denkbare dingen op de planeet. Ik herinner me de eerste keer dat ik naar het Westen reisde, ik hoorde over iets dat de begrafenisverzekering heette. Ik had zoiets van, ”is dat een verzekering voor het geval je sterft?” Waar ik vandaan kom, hebben de meeste mensen heel weinig om van te leven, maar ze zijn wel buren. Ze hebben geen ongevallenverzekering, maar ze zijn gelukkig. Op hun gemak. Vrij van angst. Zoals kinderen zijn.

Een leerrijk verschil

Er kunnen verschillende redenen zijn. Eén ervan is vertrouwen. Vertrouwen in de mensheid. Vertrouwen in onze eigen kracht. Vertrouwen in ons ideaal van een perfecte wereld. Vertrouwen in onze buren. Bovenal: Vertrouwen in de grotere krachten van het leven. Zij die vrij zijn van angst, vertrouwen er bewust of onbewust op dat zij in het leven worden vastgehouden met dezelfde zorg waarmee de planeet in het melkwegstelsel wordt vastgehouden. Waar ik vandaan kom, is er een gezegde: ”Als God je erheen brengt, zal God je er ook doorheen nemen.” Kinderen groeien op met dat vertrouwen. Dat vertrouwen maakt ons vrij om het leven te leven zoals kinderen dat doen, volledig in het huidige moment…volledig hier en nu. In mijn land, groeien we op zonder zorgen over de toekomst. Ze piekeren er niet over hoe ze op een dag hun rekeningen zullen betalen of hoe ze in hun relaties erbij kunnen horen. Ze spelen gewoon door het leven… zoals kinderen dat doen. En tijdens hun opgroeiende jaren merken ze dat vertrouwen zich afspeelt in hun leven. Wanneer er een behoefte ontstaat, komt er ook een antwoord. Als iemand ziek wordt, verschijnt er een genezer. Wanneer medische hulp nodig is, vindt een ziekenhuis hen. Wanneer hun dak lekt, verschijnt er een helpende hand. Wanneer ze vechten voor voedsel of een baan, reikt iemand hen de hand. Hun vertrouwen wordt altijd beantwoord met vreugdevolle beloningen. Daarom blijven zij kinderen. Ze groeien lichamelijk op, maar ze behouden hun onschuld. Zij herinneren om te lachen, te spelen, plezier te maken in het leven, de dingen rustig aan te doen. Zij vertrouwen. Dat is tenslotte wat vertrouwen doet. Het vertelt ons dat de grotere krachten in het leven er zijn om voor ons te zorgen. Om ons te geven wat ons hartje begeert.

Kinderen en vertrouwen

Dit is zoals het vertrouwen van de meeste kinderen in hun ouders. Hun vertrouwen komt niet voort uit een bevestigde garantie aangeboden door één of andere verre autoriteit. Dat is wat je ziet wat bedrijven doen om je vertrouwen te winnen. Hun vertrouwen komt niet voort uit de wetenschap dat hun geld veilig is omdat hun bank genationaliseerd is. Kinderen vertrouwen hun ouders omdat zij vertrouwen hebben. Zij vertrouwen op grond van hun bestaan. Zij weten: ”Ik vertrouw omdat ik besta”. Zij zijn wijs. Zij weten dat er een onge- schreven contract bestaat tussen hen en hun ouders dat hen bindt tot één menselijk geheel. Zowel kinderen als ouders realiseren zelf hun reden van bestaan door vertrouwen te delen. Hetzelfde is waar met de Universele krachten om ons heen. Die zijn er voor ons, simpelweg omdat wij bestaan. Zoals onze ouders er altijd voor ons zijn, simpelweg omdat we bestaan. Het enige wat we hoeven te doen is ons deze eeuwige band tussen de Universele krachten en ons te realiseren. Weten dat er voor ons gezorgd wordt, zoals kinderen dat weten. Als volwassene begon mijn grootste experiment met vertrouwen ongeveer 15 jaar geleden, toen ik besloot te ontsnappen aan de klauwen van het geplande en geprogrammeerde leven. Ik besloot te vertrouwen op de grotere krachten van het leven om voor mij te zorgen. In plaats van geobsedeerd te zijn door de paranoia van wat er mis zou kunnen gaan, zei ik dat ik van kinderen zou leren hoe te leven in het huidige moment.

Overvloed voor iedereen

In ruil daarvoor heeft het universum gereageerd met een overvloed aan vriendelijkheid en vrijgevigheid. Al het geld en materiaal, liefde en gemeenschap, wijsheid en missie, groei en geluk dat mijn gezin en ik nodig hebben wordt aangeboden. Onlangs hebben mijn twee kinderen een huis cadeau gekregen van een wereldwijde gemeenschap van liefdevolle weldoeners. Dat is hoe het universum reageert op vertrouwen.

BEING Abundance

Meer recentelijk maak ik deel uit van een initiatief dat de BEING Abundance beweging heet, waar we leren om onze angst los te laten en te vertrouwen op de grotere krachten, en erkennen dat er genoeg overvloed is voor iedereen. Daar zijn kinderen onze leraren.

Sujith Ravindran

Spiritueel leraar, auteur, JourneyMan for Male Initiations, Founder, BEING Abundance Movement Founder, World BEING Leaders Forum. Zijn Engels talig boek komt uit in het nederlands als E–book, Binnenkort ook in boekvorm te verkrijgen. Meer over Sujith Ravindran weten? Uncovering the Levers of True Happiness | Sujith Ravindran | TEDxChennai

BEING abundance

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..