Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

De lente ontdekken: 10 tips voor ouder en kind

De lente is daar

Ah, lente! De dagen worden langer en warmer. De beestjes fladderen en dartelen weer rond. En de natuurlijke wereld voelt vernieuwd, met zoveel prachtig groen en andere schitterende kleuren. Nu de natuur weer tot leven komt en er zoveel activiteit om ons heen is, roept de lente gewoon om wat verkenningstochten! Ziehier 10 leuke tips om de lente ten volle te beleven met het hele gezin.

#1 Houd een lentedagboek bij

Een lentedagboek is een uitstekende manier om kinderen hun observatievermogen aan te laten scherpen. Kies een leuk schriftje en moedig je kind aan om zijn eigen naturalistische blik en creativiteit in te brengen met een omslag naar eigen ontwerp! Ga samen een week of een maand lang elke dag op pad en wijd elke dag een bladzijde aan nieuwe waarnemingen. Schrijf of teken deze op of verzin een passend gedichtje, liedje of dansje. Kies dezelfde observatieplek om te zien wat er dag na dag verandert of kies gewoon steeds een ander plekje. Laat hen getuige zijn van een wonder: eerst een klein knopje, dan enkele bloemblaadjes die komen piepen en de dag erna een prachtig bloempje… zomaar. “Wow, wat een creatie-kracht zit er in de natuur.”

# 2 Verken een vijver

Vijvers zijn zintuiglijke ontdekkingsplaatsen en zijn geweldig om kinderen te leren over de verschillende stadia van de levenscyclus van kleine wezens, zoals kikkers die zich in een natuurlijke omgeving ontvouwen. In de lente valt er bij een vijver heel wat te observeren: nestelende of parende vogels, padden- of kikkereieren, vissen die na een lange winter weer tevoorschijn komen.

#3 Ga op Lente Speurtocht

Je ziet ze overal, dus wordt het niet eens tijd om samen met je kinderen de juiste naam te leren voor die mooie gele boom of die tere witte bloemen? Maak er een punt van om te leren welke lokale lentebloeiers jouw deel van de wereld sieren. Een aantal van de meest populaire lentebloemen op een rijtje: narcis, blauwe druifjes, Lelietje van dalen, vergeet-mij-nietje, gentiaan, madeliefjes, tulpen, viooltjes, hyacinten, en er zijn er zeker nog veel meer… De lentebloesems: de Japanse kerselaar, Magnolia, Forsythia… en dan de appel-peren- en kriekenbomen. Of zet uw kind op een speurtocht naar de tekenen van de lente om hem of haar aan te moedigen zich in te leven in dit veranderende seizoen.

#4 Begin met vogels spotten

Ja, we weten dat we vogels spotten in ALLE seizoenen aanraden, maar vogels spotten in de lente is echt iets speciaals. Je hebt de mogelijkheid om trekvogels te zien langskomen, vogels die elkander het hof maken, nestjes bouwen enz.

#5 Ga op insectenjacht

Wereldwijd neemt het aantal insecten sterk af. Insecten verkeren in grote problemen. Het is belangrijker dan ooit om de belangstelling van je kind voor insecten aan te wakkeren. En aangezien ze aangepast zijn om in bijna elke habitat te leven: op het land, in het water en in de lucht en op alle continenten, inclusief Antarctica, is het vinden en bestuderen van insecten één van de makkelijkste natuuractiviteiten die je deze lente samen kan doen!

#6 Maak natuurkunst

Het maken van kunst uit de natuur is een geweldige manier om je kind creatief te laten zijn. Zo ontwikkelen zij kunstvaardigheden terwijl ze de natuur observeren.

#7 Maak een gedicht over de schoonheid van een boom

Een van de manieren waarop wij graag met onze kinderen de natuur in trekken, is door middel van natuurgedichten. Ook jij kunt dat! Iedereen met gevoelens, sensaties en herinneringen kan een dichter zijn. De natuur is een van de beste bronnen van inspiratie, omdat ze leeft en onze zintuigen omringt met prikkels. Een briesje op ons gezicht, de geur van lelietjes-van-dalen, de heldere kleuren van een bonte specht die overvliegt… De natuur in de lente zit boordevol bezienswaardigheden, geluiden, texturen, kleuren die erop wachten om kleine dichters te inspireren.

#8 Voed baby vogels

En niet door meer zaad in uw voederbak te stoppen. Het feit is dat de meeste voorjaarsouders meer nodig hebben dan zaden om te paren en hun kuikens groot te brengen. Ze hebben gezonde, sappige, carotenoïde-rijke rupsen nodig als ze baby’s maken en grootbrengen, ze eten alleen rupsen. Hoe kun je helpen? Zorg ervoor dat je tuin of groenvoorziening rups-goedgekeurde beplanting heeft.

#9 Denk aan de bijen!

Draag een steentje bij aan de kritieke toestand van bijen in onze wereld door je tuin of welk stukje natuur dan ook ‘bij-vriendelijker’ te maken. Door planten te planten die bijen het liefst hebben of door water en beschutting toe te voegen in je tuin.

#10 Ga op Hanami

In Japan wordt de lente gevierd met het traditionele gebruik van Hanami, wat ‘bloemen bekijken’ betekent. Het is een gelegenheid is om de schoonheid van bloemen in je op te nemen.

Houd de komende edities van PURE CHILD goed in de gaten. Zo verscheen er begin maart 2022 het themanummer over Thuisonderwijs. Wil je die – en komende nummers – zeker niet missen? Abonneer je NU op de digitale OF papieren versie. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..