Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

9x manieren voor een fijne ouder-kind communicatie

9 manieren om een fijne ouder te zijn

Als kinderen jong zijn, hebben ze de neiging om alles wat ze tegenkomen of meemaken enthousiast met hun ouders te delen. En dat is zo leuk voor beiden. Dit wil ook zeggen dat het kind kan open zijn, omdat het zich veilig, gewaardeerd en geliefd voelt. Natuurlijk wil dit zeggen dat er ook ruimte  en tijd voor is. Want in onze drukke geplande dagen, wordt het belang van met elkaar praten wel eens op de tweede plaats gezet.

Jonge kinderen delen eindeloos hun opwinding

Kinderen kunnen eindeloos praten over een rups die ze in de tuin hebben gezien of over het coole Lego speelgoed dat ze hebben gebouwd, en hun favoriete mensen om al hun opwinding mee te delen zijn papa en mama. Naarmate kinderen groeien, neemt hun kennis van de wereld toe, evenals hun vermogen om hun gedachten en meningen onder woorden te brengen. Ze worden betere kritische denkers, stellen meer vragen en vormen steeds meer hun eigen ideeën over dingen.

Natuurlijke uitbreiding van hun wereld

Ironisch genoeg zullen zij, naarmate zij meer informatie en communicatievaardigheden verwerven, minder snel alles met hun ouders delen. Dat komt deels omdat hun wereld zich natuurlijk uitbreidt van mama en papa tot vrienden, leraren en andere mensen met wie ze regelmatig contact hebben, en hoe goed hun relatie met hun ouders ook is, hun sociale leven ontwikkelt zich en concurreert om hun aandacht. Deze natuurlijke afzijdigheid is een van de belangrijkste redenen waarom het belangrijk is dat ouders al vroeg goede communicatiegewoonten met hun kinderen ontwikkelen en de communicatie tussen ouders en kinderen vergemakkelijken.

Door uw kind de gewoonte aan te leren regelmatig met u te praten, vergroot u de kans dat het kind jouw op de hoogte houdt, ook als het de puberteit nadert, en zal het voor hem gemakkelijker worden naar u toe te komen als er een probleem is of als hij uw advies nodig heeft. Hier zijn enkele goede manieren om van gesprekken een vast onderdeel van je dagelijkse routine te maken.

9x manieren voor een fijne ouder-kind communicatie

1. Maak een vast tijdstip om te praten

Of het nu etenstijd is, bedtijd of tijdens een bad, maak elke dag een tijdstip waarop jullie rustig kunnen praten en bijpraten zonder onderbrekingen of afleiding. Het tijdstip van de dag doet er niet toe – wat belangrijk is, is dat je kind weet dat dit jullie privétijd is, waarin jij en je kind kunnen ontspannen en praten over wat je maar wilt.

Doe dit individueel met elk kind, zodat elk kind zijn of haar unieke tijd met jou heeft zonder te hoeven delen met een broertje of zusje.

2. Maak van etenstijd een prioriteit

Als kinderen bijvoorbeeld weten dat etenstijd tijd is om te delen, wordt het voor hen een tweede natuur om over hun dag te praten en hun gedachten over dingen te delen aan de eettafel. Hoe druk je het ook hebt, probeer minstens een paar keer per week samen te eten. Studies hebben aangetoond dat regelmatig samen eten veel voordelen heeft voor kinderen, zoals betere schoolprestaties, minder risico op obesitas en zelfs een betere emotionele en mentale gezondheid.

Als regelmatige gezinsmaaltijden onmogelijk zijn of als u geen tijd hebt om te koken, probeer dan alternatieve oplossingen te vinden, zoals samen ontbijten of uit eten gaan in een restaurant. De sleutel tot succesvolle ouder-kind communicatie is om als gezin regelmatig contact te hebben, jullie relatie sterk te houden, en je kind de zekerheid te geven dat je er bent als ze je nodig hebben op regelmatige en voorspelbare tijden.

3. Creëer een speciale plek

Wijs enkele speciale plekken in of rond jullie huis aan als jullie plek om samen te zijn en rustig, stil en pratend te zijn. Het kan een paar stoelen in de achtertuin zijn, de bank, of knus op het bed van je kind. Wat de plek ook is, maak er een plek van waar je altijd naartoe kunt gaan als je een probleem moet uitpraten of gewoon even contact moet hebben over je dag.

4. Neem gesprekken op in vaste routines

Vaak vinden kinderen het prettiger om over dingen te praten terwijl ze bezig zijn met een andere activiteit, zoals basketballen in de achtertuin, boodschappen doen of samen knutselen.

Andere gewone activiteiten, zoals samen naar de speeltuin gaan, de tafel dekken voor het avondeten of ‘s ochtend naar school rijden, kunnen ideale gelegenheden zijn om gesprekken te voeren over wat er in jullie leven speelt.

5. Onderhoud betrouwbare relaties

Voor effectieve ouder kind communicatie is het cruciaal om je kind te laten weten dat het bij jou terecht kan wanneer het wil praten. Als je kind je iets wil vertellen, reageer dan op een positieve manier. Als u ergens mee bezig bent, zoals het beantwoorden van een belangrijke werkmail of het maken van het eten, vraag uw kind dan of het kan wachten tot je klaar bent. Zorg er dan voor dat je het opvolgt en je volledige aandacht geeft zodra je kunt.

6. Wees een goede luisteraar

Als bouwsteen om de communicatie tussen ouders en kinderen te verbeteren, probeer afleiding weg te nemen wanneer je kind met je praat, vooral als het gaat over iets belangrijks dat hij of zij wil delen. Maak oogcontact en kijk naar je kind. Zet de tv uit, leg uw mobiele telefoon neer en geef uw kind uw volledige aandacht.

Uit recent onderzoek blijkt dat veel kinderen tegenwoordig het gevoel hebben dat hun ouders worden afgeleid door hun mobiele telefoons en andere apparaten en niet op hen gericht zijn.

7. Stel specifieke vragen

Vragen als “Hoe was je dag? ” krijgen vaak antwoorden als “Goed”. Probeer uw vragen zo te stellen dat ze een gesprek op gang brengen. Vraag dingen als: “Wat is het meest interessante dat je leraar vandaag zei?” of “Hebben je vrienden iets stoms gedaan?” of “Wat was het leukste dat je deed tijdens de pauze en waarom vond je dat zo leuk?”.

8. Praat over dingen buitenshuis

Een veel voorkomende wegversperring voor ouder kind communicatie is dat de kinderen druk kunnen voelen als ze het gevoel hebben dat ze altijd iets over zichzelf moeten delen. Als u praat over andere dingen in en buiten de wereld van uw kind, zoals wat er aan de hand is met de vrienden of wat er in het nieuws is, zal uw kind zijn gedachten en meningen uiten, en in het proces op natuurlijke wijze iets over zichzelf delen.

9. Vertel eerlijk over jezelf en deel je ervaringen

Praat over dingen die u interesseren en vraag uw kind om zijn mening. Iets over jezelf delen is eigenlijk een van de vele manieren waarop je je kind kunt laten zien hoeveel je elke dag van hem of haar houdt. Natuurlijk moeten ouders kinderen niet in vertrouwen nemen of om advies vragen over ernstige zaken.

Maar aangezien kinderen vooral leren communiceren door te kijken hoe hun ouders omgaan met de mensen om hen heen, kan je een voorbeeld stellen van openheid en eerlijkheid.

Goede eerlijke communicatie

Zolang uw kind jong is, is het belangrijk om te  werken aan een goede eerlijke communicatie. Want zoals we allen reeds weten, voelen onze kinderen onze emoties. Dus als we dan doen alsof we blij zijn en alles onder controle hebben, maar eigenlijk diep verdrietig zijn zal het kind zich verward worden. Hij ziet dan in de buitenwereld blijheid en voelt in zijn binnenwereld droefheid. Wees daar heel bewust van. Je mag kinderen ook duidelijk maken dat wanneer je zich als ouder niet goed voelt door een extern gebeuren, dat je kind deze pijn niet hoeft te dragen. Vertel dan bijvoorbeeld: “Dit verdriet of deze boosheid is van mij en ik zal dit wel oplossen dus jij hoeft deze niet te dragen. “ Want dit is wat kinderen als nog pure gevoelswezens doen.

Laat uw kind zien dat u conflicten met uw partner en andere volwassenen op een liefdevolle en constructieve manier oplost. En wees liefdevol en ondersteunend wanneer het kind bij jouw komt met een probleem.

Begin vandaag nog met een fijne communicatie tussen elkaar.

Veel succes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..