Het magazine dat kinderen benadert met een open geest

Search

15 tips voor jou en je kind om te ontstressen

Beter omgaan met stress en spanning

In deze uitdagende tijden voelen wij als volwassene maar ook onze kinderen een bepaalde druk. Deze druk geeft stress en een gevoel van onveilig zijn, onzeker zijn van wat de toekomst brengt. Deze stress kan heel diep raken en een langdurige negatieve werking hebben op het mentale en fysische welzijn. Zeker bij hooggevoeligen. Bij hen kan dit leiden tot een zwaar of zelfs depressief gevoel. Op de cover van de Humo stond deze week “Steeds meer jongeren aan de fles”.  Niet abnormaal, denk ik dan, ze hebben nood aan ontspanning. Natuurlijk is de kater nadien wel nog eens zo groot. Niet de juiste weg natuurlijk. Maar wat dàn? 

Als je de kern van jezelf raakt

Op een scheurkalender las ik de tekst: “Als je de kern van jezelf raakt, raak je aan het wezen van de mensheid zelf” door Kwantumfysicus David Bohm. Volgens hem zijn wij niet alleen onderdelen van het geheel, maar als onderdeel bevatten we dat geheel ook. Dat is het idee van impliciete orde – dat alles in alles zit ingevouwen. Het hele verleden is in ieder van ons op uiterst subtiel wijze ingevouwen. Het gemeenschappelijk oerbewustzijn van de hele mensheid waarbinnen de gehele mensheid is ingevouwen. Het vermogen van het individu daar gevoelig voor te worden zal de sleutel zijn tot verandering van het hele mensdom. We zijn er allemaal bij betrokken. Deze uitspraak vond ik frappant passen in deze tijd. De vertrouwde wereld lijkt weg te vallen. We voelen diep in ons hart dat er iets niet juist loopt, maar we kunnen onze vinger er niet helemaal op leggen. Wat doen we nu het best? Als wij als opvoeder in onze rust en innerlijke kracht (kunnen) blijven staan, hoe beter ook de kinderen dit van ons voelen en overnemen. Alsook geeft dit invloed op onze hele omgeving.

Enkele tips om te ontstressen:

 • Zorg dat jezelf en je kind een rustige plek heeft om tot jezelf te komen. Zeker wanneer je van je werk komt of vanuit school. Ga dan even liggen of zitten, sluit je ogen en adem enkele keren diep in en uit.
 • Eventjes lekker niets doen. Alleen je even focussen op je ademhaling en op het voelen van je lichaam op je bed, zetel …
 • Je kan ook doen alsof je onder de douche staat en alles van wat er in de dag gebeurt is van je laten wegstromen. In dit Nu- moment is alles goed. Wanneer je dit eerst doet voor dat je aan de volgende nodige taken begint, zullen deze ook veel beter verlopen.
 • Zorg dat je zichzelf als ouder goed en veilig voelt, dan kan je dit veilig gevoel ook doorgeven aan je kinderen.
 • Kristalstenen! Draag ze bij jou of leg er één onder je hoofdkussen. Een steen die specifiek je ondersteunt om in rust en vertrouwen te blijven. Zoals de amethist die een krachtige beschermende kristal is. Of de Rookkwarts die helpt om te aarden en te ont-stressen.
 • Bachbloesemremedies kunnen je bij stress of spanning ondersteunen. Een specialist kan deze specifiek op jou afstemmen.
 • Maak een wandeling in een bos, park of je eigen tuin. Sta even stil bij een boom of loop de druk eraf. Natuur brengt je snel weer bij jezelf.
 • Zit je met een emotioneel obstakel dan kan je dit uitschrijven of tekenen.
 • Praat met elkaar hierover in rust en weet dat alles goed komt.  Je kan hierbij soms een kaart trekken van een leuke kaartenbundel. Deze boodschap kan een inzicht brengen waar jezelf niet aan dacht.
 • Ook dansen kan heel ontspannend zijn. Zet je lievelingsmuziek op en dans op je eigen unieke manier.  Of speel je graag voetbal… laat jezelf dan maar even volledig gaan.
 • Heb je veel werk of schoolwerk, maak dan een planning of noteer alles wat je niet mag vergeten, zo wordt je hoofd ook heel wat leger.
 • Ben je angstig, praat erover… tracht er doorheen te ademen. Weet dat het meestal alleen maar gedachten zijn in jouw hoofd. Vertrouw erop dat alles goed komt. Misschien wat ouderwets, maar zelfs een gebed of hulp vragen aan je gids of engel of …  kan helpen.
 • Mijd ook nieuws dat je stress geeft en focus je op wat je blij maakt.
 • Steeds goed aarden. Bewust zijn van je beide voeten op de grond, je lichaam voelen en je laten leiden door je hart en niet door je denken dat je soms gek maakt.
 • Wees dankbaar voor de kleine eenvoudige dingen. Een lekkere warme thee, een warm voetbadje, een knuffel, een lief woord voor elkaar.

Goede nachtrust

Zorg dat je op tijd in bed ligt en kijk minstens een half uur hiervoor niet meer naar een scherm.

Gezonde voeding; natuurlijke voeding

Kies voor natuurlijke voeding de hele dag door. Geniet van je eten en wees dankbaar dat deze groenten, fruit, noten  enz  voor jou gegroeid zijn in de natuur. Alcohol, suiker, teveel zouten en teveel bewerkte voeding  geeft het lichaam ook stress en haalt je immuunsysteem er onderuit. Nu in de winterperiode is vit D3, vit C en kattenklauwkruid in ampullen (Ojibwa en Mannavita zijn een goed merk)  een must om je lichaam extra mee te voeden. Voor kinderen is Vibracell een heerlijk natuurlijk siroopje om alle vitamines binnen te krijgen. Laat de natuur ons helpen op elk vlak.  Al deze tips kan je voor jezelf als ouder en voor je kinderen, hoe groot of klein ze ook zijn gebruiken.

En tot slot: 

Wij zijn als mens gevoelswezens en verbonden met alle levende wezens rondom ons, maar ook met de natuur en uiteindelijk het hele universum. Dus ja, wij hebben invloed op elkaar en op alles rondom ons. Laat ons daarom steeds luisteren naar ons hart, onze diepe pure intuïtie. Daar waar er alleen maar pure LIEFDE heerst en daar waar we eigenlijk allemaal oneindig zijn.  Vandaaruit kan alles goed komen. Angst en stress houdt ons klein, pure Liefde en vertrouwen laat ons stralen en durven we met onszelf naar buiten komen.

En dit laatste wordt ook het thema van onze volgende wintereditie: Mogen kinderen zichzelf zijn, authentiek zijn? En geven wij het goede voorbeeld?

Magdalena Troch

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Previous slide
Next slide

Reageren op dit artikel..